Äänitaajuusgeneraattorin kytkeminen stereoihin

Äänitaajuusgeneraattorin tai vastaavan signaalilähteen voi kytkeä normaaliin stereovahvistimeen. Tällöin voidaan käyttää laadukkaampia kaiuttimia ja suurempia tehoja, mikä mahdollistaa matalien taajuuksien käytön. Esimerkiksi noin 100 Hz taajuus luokan molemmista kaiuttimista aiheuttaa interferenssikuvion, jolloin luokkaan syntyy hiljaisia kohtia.

Vahvistimeen menevän signaalin on oltava linjatasoinen, eli korkeintaan noin 1 V amplitudiltaan. Käytännössä paljon hiljaisempikin kelpaa, koska vahvistimella se saadaan voimakkaammaksi. Signaaligeneraattorin anto on säädettävä riittävän pienelle, ettei aaltomuoto säröydy. Sopiva taso löytyy kokeilemalla, säröytyvä ääni ei vahingoita laitteita.

Toisaalta särö on itsessään mielenkiintoinen ilmiö -- kun siniaallon huiput ja pohjat leikkautuvat pois, aaltomuoto muuttuu ja ääneen syntyy harmonisia ylä-ääniä (ääritapauksessa muodostuu kanttiaalto). Tätä käytetään hyväksi esim. sähkökitaroiden vahvistimissa.

Jos käytetään esim. tietokoneen ääniliitäntää varten olevaa 3.5 mm stereoplugia, eikä sopivaa vastakappaletta ole, voidaan signaaligeneraattori kytkeä suoraan plugiin hauenleuoilla. Oikealla ja vasemmalla kanavalla on yhteinen maa:


Risto A. Paju